Historie

Het Zwembad "Coldenhove" dateert van 1921 en werd door de familie Huiskamp aangelegd en opengesteld voor iedereen. Kapper Jan de Vries was de eerste beheerder (voorzitter), en de heer Hofland was de eerste badmeester vanaf ongeveer 1922 tot in de oorlogsjaren.


Het zwembad op 31 augustus 1931

Het eerste bad had één gedeelte maar werd in 1932 uitgebreid met tweede gedeelte, daarbij werd ook een pier aangelegd.


Het zwembad omstreeks 1937

De Duitsers hadden het bad in de oorlog aanzienlijk beschadigd. Canadezen en leden van de zwem- en polo-club OKK herstelden de schade. Teun Tabor was na de oorlog veertig jaar badmeester en z'n echtgenote Beli assisteerde hem.
Na het vertrek van Tabor, kwam er een modern verwarmd recreatiebad met alles er op en er aan. De bevolking kwam massaal in actie toen B en W van Brummen in 1996 bekend maakten dat ze het bad wilden privatiseren.
Later, op 1 januari 2001, is het bad officieel door de gemeente overgedragen aan de Stichting tot Exploitatie van zwem- en recreatiebad Coldenhove (SEC). Sindsdien beheert deze stichting het bad, met de hulp van bedrijven, sponsoren donateurs en vrijwillers. Jaarlijks bezoeken circa 25-40 duizend bezoekers het bad.


Het huidige zwembad

Het zwembad ligt te midden van de prachtige natuur van het Veluwe massief. Het is in de omgeving het enige openlucht bad met verwarmd water en dat maakt het bijzonder aantrekkelijk. Het bad wordt op milieu vriendelijke wijze verwarmd door gebruik te maken van kostenloos verstrekte restwarmte van papierfabriek "Coldenhove". Niet alleen de bevolking van Eerbeek en omgeving kent de weg naar het recreatiebad, maar ook bij de vele gasten die in de zomer op één van de vakantieparken in de omgeving vertoeven, staat een bezoek aan Coldenhove steevast op het programma.